Power BI

Power BI

Microsoft Office 365‘e eklediği Power BI uygulamasıyla  bir ilke imza atarak BI yani iş zekası teknolojilerini bulut ortamına taşıdı. Bu yeni “Self-Service BI”   teknolojisi sayesinde organizasyonun içinden ya da dışından Excel ve Office 365 kanalıyla istediğiniz verilere kolaylıkla,  IT bölümünden destek almaksızın ulaşıp analiz edebilecek ve bunları etkileyici yeni yöntemlerle sunabileceksiniz. Tüm bu imkanlara bulut üstünden istediğiniz her yerden , hatta mobil cihazlarınız dan bile ulaşabileceksiniz.

Power BI ın getirdiği en büyük yeniliklerden biri de , istenilen verileri paylaşıma açabilme ve paylaşıma açık verilere ulaşabilme yeteneği. Basitçe örnek vermek gerekirse mesela bu sayede bir bölgedeki satış oranları verilerinizi , internet üzerinden ulaşabileceğiniz o bölgenin nüfus  – eğitim – yaş – ekonomik durum gibi özellikleriyle birlikte analiz edebilir , bu analize göre yeni pazarlar arayabilirisiniz. Data Management Gateway sayesinde IT departmanı, şirketin  veri kaynaklarına da bağlantılar tanımlayarak kullanıcılara paylaşmak istedikleri veri kaynağına ulaşma ve raporlarında kullanma imkanı sunabilecek, ayrıca bunları  kimler ne sıklıkla takip etmiş gözlemleyip, bu bilgilerle  ilgilenen kesimler  hakkında bir rapor hazırlayabilecektir.

Power BI için tek bir uygulamadan çok , bazılarını daha önce farklı isimlerle tanıyor olabileceğiniz birçok uygulamanın Microsoft’un “All Together” felsefesiyle tek bir isim altında toplanmış halidir diyebiliriz. Microsoft sık sık updatelerle bu yeni teknolojiye farklı özellikler eklemeye de devam ediyor.

Power BI özelliklerinden bazıları:

Power Query

powerquery

Eski adıyla “Data Explorer” olarak tanıyabileceğiniz bu Excel uygulaması , dış kaynaklardan ya da organizasyonunuzun veri bankasından istediğiniz verileri bulup birçok veri kaynağından aynı anda  çekilen verileri birleştirip,  temizleyerek sunabilmekte ve bu sayede veri yönetimi için zaman harcamak yerine sadece veri analizine odaklanabilmenize olanak sağlamaktadır.

Power Pivot 

PowerPivot

Verilerinizi analiz edip , excel içinde büyük verileri hızlı bir şekilde  ve gerekliliklerinize göre esnek bir yapıda oluşturabileceğiniz  modellemelerle işleyebilmektedir. Tüm bu işlemleri sadece Excel kullanarak hiç kod yazmadan yapabilme olanağı sunmaktadır.

Power View

Powerview

 Verilerinizin etkileşimli olarak grafik ve tablo gibi görsel yapılara dönüşmesini sağlar, sunum ve raporlama için uygun hale getirir.

Power Map 

power-map

 İlk olarak “Geoflow” adıyla çıkmış olan bu yeni özellik , harita üzerinde 3 boyutlu raporlar hazırlamanıza ve bu sayede sunumlar ve planlama için yeni imkanlar sunmakta. (Bu yeni özellik , şu an için sadece Amerika’da kullanılabiliyor

Microsoft “Bulut” üstünde yapmış olduğu bu BI atağıyla, kullanıcıları Bulut ortamına taşıma yönündeki kararlılığını bir defa daha ortaya koydu.